{ "title": "3600 Gün Kıdem Tazminatı", "image": "https://www.kidemtazminati.gen.tr/images/3600-kidem-tazminati.jpg", "date": "23.01.2024 06:56:20", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
3600 Gün Kıdem Tazminatı, çalışanların kıdem tazminatına hak kazanmalarının bazı şartları vardır. Bunlardan biri 15 yıl çalışma ve 3600 gün prim ödeme şartıdır. Bu koşuldan yararlanarak tazminatını alanların dikkat etmesi gereken önemli nokta tazminatı aldıktan kısa süre sonra yeni bir işe başlamaktır.

Kıdem Tazminatı Hakkı

İşçilerin çalışma hayatları boyunca elde edebilecekleri en önemli haklardandır. Geçen yıl bu konuda hareketli günler yaşandı. Kıdem tazminatı ödemelerini fondan karşılama konusunda Çalışma Bakanlığı bazı hazırlıklar yapmıştı. Ancak yapılan hazırlıklar tamamlanmadan basına sızdırıldığından 'Kıdem tazminatı fonu' uygulaması başlamadan son bulmuştu. Bakanlık bu konuda yaptığı çalışmanın gerekçesinde haklıydı. Ülkemizde işçilerin sadece yüzde 7-8'lik kısmı kıdem tazminatı alabiliyorken, geri kalanlar kıdem tazminatı hakkına sahip olamıyordu. Bakanlığın çalışmalarından sızan bilgilere göre yılda 30 gün olan kıdem hakkının 13 güne düşüyor olması ortalığı karıştırdı. Sonuç olarak bizzat Başbakan'ın verdiği talimatla kıdem tazminatı fonu işi sona erdirilmiş oldu.

Çalışanların Kıdem Tazminatı Alabilme Koşulları

Aynı işverene bağlı en az 1 yıl çalışılması durumunda, iş sözleşmesinin;
15 YIL VE 3600 GÜN ŞARTI

Bu şartlar arasında yer alan çalışanlar açısından dikkat edilmesi gereken önemli nokta, 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günü ödeme şartlarını yerine getirmişseniz kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, çalıştığınız yerdeki sosyal güvenlik merkez müdürlüğünden alacağınız \"Kıdem tazminatı alabilir\" yazısını işverene iletmeniz gerekir.

YENİ İŞE GİRMEK TEHLİKELİ

Kıdem tazminatı alma koşullarını yerine getirenlerin dikkat etmesi gereken önemli bir nokta var: Kıdem tazminatı alarak işten ayrıldığı sırada çalışanın emekli olacağı yaşı çalışmadan beklemesi gerekiyor. Bu yüzden işten kıdem tazminatı alarak ayrılmak, hemen ertesi gün veya birkaç gün sonra başka bir iş yerinde çalışmaya başlamak çok sakıncalı bir davranıştır. Bu durumda işveren dava açıp tazminatı geri isteyebilir.

Karar Çalışan Aleyhine Verilebilir

Yargıtayın verdiği kararlara göre, kişinin işten ayrıldığı ilk andaki düşüncesi çok önemlidir. Kıdem tazminatını alarak işinden ayrılan kişi emeklilik düşüncesindeyse Yargıtay'a göre sorun yok. Ancak yine yargı kararlarına göre, sırf başka bir işe girmek için kıdem tazminatı istenirse, işveren tarafından ödenen kıdem tazminatının iadesi söz konusudur. Bu sebeple çok dikkatli olmak gerekir.

Kıdem Tazminatı Yasak Değil

Diğer taraftan işinden 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günü şartlarını yerine getirip ayrılan bir çalışan, işinden ayrıldıktan birkaç ay sonra, ekonomik şartlar nedeniyle karar verip, tekrar çalışabilir. Bunda bir sorun yok tabi ki çünkü bireylerin çalışması, anayasal bir haktır. Sonuç olarak kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Fakat tazminatı aldıktan çok kısa bir süre sonra tekrar işe başlamak yasal olarak sıkıntı yaratacaktır.

Son İş Yerine Göre Tazminat

Bu sürenin tamamının tek bir iş yerinde geçirilmesi şart değildir. Farklı iş yerlerinde geçirilen süreler toplamının 15 yıl olması gerekiyor. Fakat kıdem tazminatı talep edilirken son iş yerinde geçirilen süreye dayalı olarak kıdem tazminatı alınabilir. Örneğin 15 yıl sigortalılık süresini tamamlayan bir çalışan, son girdiği iş yerinde 3 yıldır çalışıyorsa kıdem tazminatı miktarı bu üç yıllık sürenin karşılığı olacaktır.
" } ] }