{ "title": "Hangi Durumlarda Kıdem Tazminatı Alınır", "image": "https://www.kidemtazminati.gen.tr/images/hangi-durumlarda-kidem-tazminati-alinir.gif", "date": "20.01.2024 08:20:46", "author": "ayşe can yağmur", "article": [ { "article": "
Hangi Durumlarda Kıdem Tazminatı Alınır, 1475 Sayılı iş kanununun şu an yürürlükte olan 14. Maddesine göre işverenin, işçiyi işten çıkartması dışında, çalışan işçinin istifa etmesi halinde kıdem tazminatı hak edilebilmektedir. Tabi belirli şartların oluşması gerekmektedir. En önemli ayrıntı, işçinin 15 yıl ve 3600 iş günü şartını yerine getirmiş olması.08.09.1999 tarihinden önce sigortalılık süresinin başlamış olması gerekmektedir. (15 yıl ve 3600 iş günü şartı toplam çalışma süresidir ve aynı iş yerinde çalışma zorunluluğu yoktur.)

Ancak; kanunen, işçi haklı bir sebebi olmadan kendi isteğiyle istifa ederse, kıdem tazminatı almayı hak edemez. Üstelik alamayacağı gibi iş verenine gerekli bildirimlerini veya taahhütlerini yerine getirmediği için bir de çalıştığı işverene ihbar tazminatı ödeyebilmektedir de.

Ancak; işçi. Haklı nedenlerden dolayı iş yerinden istifa ederse kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

Hangi Durumlarda Kıdem Tazminatı Alınıra dair, haklı sebepler şunlardır:
Kıdem tazminatı almaya kendi istifa etse bile hak etmiş sayılmaktadır.

Yalnız şunu da unutmayalım Kıdem tazminatı istifa edip, kıdem tazminatı talep edildiğinde bu şu demektir. Ben bu iş yerinden ayrılıp başka bir yerde çalışmayacağım demektir. Aksi durumda işveren kıdem tazminatını vermeyebilir. Bu hak işverene tanınmıştır.
" } ] }