{ "title": "İşveren Kıdem Tazminatını Ödemezse", "image": "https://www.kidemtazminati.gen.tr/images/isveren-kidem-tazminatini-odemezse.gif", "date": "20.01.2024 11:10:52", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
İşveren kıdem tazminatını ödemezse konusuna açıklık getirmeden önce kıdem tazminatı hakkında kısa bir bilgilendirme yapmak yerinde olacaktır. İş kanununda tazminat konusu, kanuni olarak belirlenen iş sözleşmesini fesih etmek isteyen tarafın işveren olması nedeniyle belirlenmiş olan şartları taşıyan çalışana ödemesi gereken tutar olarak tanımlanır. Kıdem tazminatı ihbar tazminatı olarak da tanımlanmaktadır. Kısacası işveren çalışanın iş sözleşmesini tek taraflı olarak sonlandırmak isterse tazminat ödemek durumundadır. Bu neden ile çalışanlar açısından bilinmesi gereken önemli bir konu olduğunu belirtmek gerekir.

Kıdem tazminatı 1475 sayılı kanunun 14. Maddesi belirli şartları yerine getirmiş olan çalışanlar tarafından kazanılmış bir hak olarak tanımlanır. Belirtilen şartlar şöyledir;
Yukarıda belirtilen şartlardan biri oluşmuş ise çalışanın ayrıldığı iş yerinden tazminat isteme hakkı oluşur. Ancak hak oluşmasına rağmen işveren kıdem tazminatını vermezse bu durumda kişi hukuki yollara başvurarak elde ettiği hakkı almak için uğraşmalıdır. Oldukça önem taşıyan işveren kıdem tazminatını ödemezse ne gibi yollara başvurulabileceği konusununda bazı açıklamalar yapmak konuyu daha anlaşılır kılacaktır.

İşveren kıdem tazminatını ödemezse nasıl bir yol izlenmelidir?

Öncelikle çalışan kişi iş yerinden ayrıldıktan sonra bulunduğu ildeki SGK kurumundan tazminat alabileceğine dair bir yazılı belge almak durumundadır. Belge alındıktan sonra ayrıldığı işyerinin işverenine ulaştırmak durumundadır. Belge işverene ibraz edildiğinde kişinin kıdem tazminatı alma hakkı vardır. Kendisine SGK'dan alınan belge ibraz edildiği halde işveren kıdem tazminatını ödemezse o zaman kişi iş mahkemesine dava açarak hakkını alabilir. Hatta bu yol ile kişi tazminatın geciktirilmesi faizini de alabilir. Buradan çıkan sonucu kısaca ödenmesi gereken tazminatın belirli bir sürede ödenmesi gerektiğidir. Aksi halde işveren kıdem tazminatını faiziyle ödemek durumunda kalacağıdır.
" } ] }