{ "title": "Kapıcı Kıdem Tazminatı", "image": "https://www.kidemtazminati.gen.tr/images/kapici-kidem-tazminati.gif", "date": "22.01.2024 00:15:09", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kapıcı kıdem tazminatı, apartman görevlileri yani kapıcılar çalışma yaşamında özel olarak korunan gruplardan biridir. Kapıcılara ödenen asgari ücret gelir vergisi ve damga vergisinden muaf tutulmaktadır. Bu nedenle asgari ücret alan diğer çalışanlara göre daha yüksek gelir elde etmektedirler. Kapıcıların korunmasıyla ilgili hususlar sadece aldıkları asgari ücretle sınırlı değildir. Bu çalışanlar kıdem tazminatı konusunda da daha avantajlıdır. Kapıcıların kıdem tazminatı hesabı yapılırken, diğer çalışanlarda olduğu gibi en son alınan brüt ücrete ilave olarak düzenli ödenen ayni ve nakdi ödemelerde hesabın içine dahil edilir. Kapıcılarda da bu geçerli olduğundan, oturmaları için tahsis edilen evin kira bedeli kıdem tazminatı bedeline ilave edilir. Bu sebeple kıdem tazminatları daha yüksek miktarda olur.

Kapıcı kıdem tazminatı nasıl hak edilir?

Apartman görevlisi olan kapıcılar, diğer işçiler gibi 4857 sayılı iş kanuna tabi çalışırlar. Apartman yönetimiyle iş sözleşmesi yapmış olan kapıcının haklı bir sebeple işine son verilirse yani, kanunlara göre emekli olur, askere gider, ölüm gerçekleşirse, kapıcının bayan olması halinde evlenince bir yıl içinde, 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün şartını tamamlayarak, emeklilik süresini çalışmadan beklemek isteyenlere SGK kıdem tazminatı alır yazısını alarak apartman yönetimine müracaat ettiğinde, 1475 sayılı kanunun 14. Md. Si gereğince kapıcı kıdem tazminatı hak eder.

Kapıcı kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Her işçide olduğu gibi kıdem tazminatı kapıcılarda da son alınan brüt ücret üzerinden hesap edilir. Alınan ücret asgari ücret üzerinden hesap ediliyorsa, yürürlükte olan asgari ücretin brüt tutarı çalışılan yıl sayısıyla çarpılarak tazminat hesabi yapılır. Kendilerinden vergi kesilmediğinden, kıdem tazminatı tutarından damga vergisi kesilmez. Kapıcılara tahsis edilen konuttan kira bedeli alınmıyorsa, konutta harcadıkları elektrik, su ve yakıt giderlerini kendileri ödemiyorsa, bu tutarlarda kıdem tazminatı hesabına dahil edilir. Eğer kapıcılar kira ve diğer giderlerini kendisi karşılıyorsa, kıdem tazminatı hesabında bunlar dikkate alınmaz. Apartman yönetimiyle kapıcılar arasında iş sözleşmesi olmadığından, resmi maaş bordrosu üzerinden kıdem tazminatı hesaplanır. Burada yönetimin ödediği su, elektrik parası gibi giderler kıdem tazminatına ilave edilmez. Kapıcıya tahsis edilen konut için, çevredeki emsal kira değerleri dikkate alınarak, bu tutar kıdem tazminatına ilave edilir.

Kapıcı iş sözleşmesi

Apartman yönetimleri genellikle kapıcılarla iş sözleşmesi yapmamaktadır. Bunun yanında kapıcı giderlerinin bir kısmını apartman yönetimi karşılayabiliyor. Bunlar elektrik, su ve yakıt giderleri olabilir. İş sözleşmesi olduğunda ve sözleşmede su, elektrik ve yakıt giderlerinin kapıcının kendisi tarafından ödeneceğine dair bir madde varsa, bunları kapıcı öder. Böyle bir madde yoksa, yönetimin uygulaması esas alınarak hareket edilir. Yönetimin bunları apartman bütçesinden ödemesi ve bunu düzenli bir hale getirmesi durumunda aynen uygulanmaya devam eder. Bir süre sonra yönetim bu giderleri artık ödemeyeceğiz diyemez. Bu etkenler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır. Yönetim ödediği giderleri aynen kıdem tazminatına ilave etmelidir.
" } ] }