{ "title": "Kıdem Tazminatı 2014", "image": "https://www.kidemtazminati.gen.tr/images/kidem-tazminati-2014.jpg", "date": "19.01.2024 04:55:20", "author": "Ünalan", "article": [ { "article": "
Kıdem tazminatı 2014, brüt ücreti üzerinden hesaplanacaktır. Kıdem tazminatı işçinin kendi isteği dışında çeşitli sebeplerle işten ayrılması durumunda, iş kanunun öngördüğü gibi işveren tarafından ödenmesi gereken tazminattır. Bu tazminat işçinin işten ayrılırken aldığı brüt maaşı üzerinden hesaplanır. Bu tazminat 1475 sayılı kanunun 14. Maddesinde belirlenen şartlarla ödenmektedir.

Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için gerekli olan koşullar nelerdir?
Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

İşçinin belli bir zamana bağlı olarak ücret alması durumunda: İşçiye ödenmesi gereken tazminat çalışılan her yıl için, son aldığı 30 günlük brüt ücret üzerinden hesaplanır. Öncelikle işçinin çalışma süresine bakılır. Çalışmış olduğu yıl sayısıyla, son ayda aldığı brüt ücret çarpılır. Daha sonra çalışma süresinin yıldan kalan ayları güne çevrilerek, son alınan yıllık brüt ücrette 365'e bölünerek günlük ücret belirlenir. Bulunan günlük ücretle, yıldan kalan günler çarpılarak, çıkan rakam önceki hesaplanmış rakamla toplanarak tazminat hesaplanmış olur.

İşçinin götürü veya parça başı ücret alması durumunda: İşçinin son aldığı brüt ücret, son bir yıl içinde aldığı tüm ücretler toplanarak bulunur. Ardından aynı yılda çalıştığı günler toplanır. İşçinin son yıl içerisinde zam almış olması halinde, zammın alındığı tarihle işten alındığı tarih arasındaki brüt ücreti, bu sürede çalışılan gün sayısına bölünerek, günlük ücreti hesaplanır.

Brüt ücretin hesaplanmasında dikkat edilecek konular nelerdir?

İşçiye aldığı aylık ücretin dışında ek ödemeler yapılıyorsa;
Verilen ek ödemelerin yıllık toplamı alınıp, bu rakamı 365'e bölerek 30 ile çarpmak gerekir. Böylece bulunan rakam aylık ücrete ilave edilmelidir.

Aylık brüt ücrete ilave edilebilecek ek ücretler nelerdir?
Kıdem tazminatının önemli detayları nelerdir?
Kıdem tazminatı örnek hesaplama

Çalıştığı işyerinden 31.01.2014 tarihinde işten çıkarılmış olan işçi asgari ücret üzerinden maaş almaktadır. Asgari ücret 01.01.2014 ve 30.06.2014 tarihleri arasında bekar ve çocuksuz olanlar için brüt 1071,00 TL belirlendiğinden, tazminat hesaplanmasında bu değer alınacaktır. İşçi bu işyerine 01.01.2010 tarihinde başlamıştır. Bu durumda alacağı tazminat şu şekilde hesaplanmaktadır.
" } ] }