{ "title": "Kıdem Tazminatı Fonu", "image": "https://www.kidemtazminati.gen.tr/images/kidem-tazminati-fonu.jpg", "date": "21.01.2024 16:24:03", "author": "Rastbin", "article": [ { "article": "
Kıdem Tazminatı Fonu, Ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı formüle göre, kıdem tazminatı için brüt ücretinin %8.3'üne gelecek şekilde prim toplanacak. Devlet, primin %25'ini (2,075 puan) karşılayacak. Kıdem tazminatı fonu işverenleri üzeceği gibi çalışanları da üzecektir. Evlenen kadınlarla, askere giden erkekler bu işten zararlı çıkacak gibi görünmektedir.

Kıdem tazminatı fonunu alabilmek azalıyor

Şu anda geçerli olan 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. Üncü maddesine göre, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince çalışanlar 7 hal ve şartta işverenlerinden kıdem tazminatı alabilmektedir. Bunlar şöyledir;
Hallerinde her çalışma yılına bir aylık brüt ücretleri tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir.

Fon gelirse
Kıdem tazminatına hak kazanacak maddelerdir.

Kıdem tazminatını ödeyen işverenin yükü yarıya inecek

Fon primi olarak brüt ücretinin %2.075'i tutarında devlet katkısı yapılacaktır. Geriye kalan %6.225'lik bölümü ise işveren ödeyecektir. Şayet, işverenin işsizlik fonuna yaptığı %2 ile işçi adına yatırdığı %1'lik prim toplamı %1'in altına indirilerek, fon dolayısıyla işverenin üzerine gelen yük %15'te tutulacak. İşçisine kıdem tazminatını düzenli ödeyen işverenin yükü bu sistem sayesinde fiilen yarıya inecektir. İşverenin fona parayı yatırıp yatırmamasına devlet karışmayacak. Ancak işçinin kıdem alacağını tahsil yolları yasayla güç bulacaktır. Parayı yatırmayan işveren de teşviklerden mahrum bırakılarak cezalandırılacaktır.

Devletin katkısıyla 5 milyar lira fon ödeneği

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de 12 milyon 615 bin kayıtlı işçi, aylık ortalaması brüt bin 640 lira ücretle çalışıyor. Bu veriden iş başına devlet tarafından fona yılda 408 lira, tüm işçiler adına da 5 milyar 152 milyon lira katkı yapılacaktır. İşverenlerin tamamının ödenmesini düzenli yapması halinde kıdem tazminatı fonunda bugünkü işçi sayısı ve ücret itibariyle yılda 20 milyar 606 milyon lira birikecektir.

Kıdem tazminatı fonu ödenirse işçi kazançlı çıkacak
Kıdem tazminatı fonu geçmiş hakları koruyacak mı?

Yeni sisteme hiç girilmeyecek, çalışanlar işverenleri ile anlaşarak eski sistemde kalmayı tercih edebilir. Bu durumda siz ve işvereniniz yeni fon sistemine girmeyeceksiniz ve eski sistemde devam edeceklerdir.

Eski haklar pazarlıkla fona devredilsin, yine çalışan ve işveren arasında anlaşılarak eski dönemden kalan kıdem tazminatı rakamını fona aktarmayı seçebilirler. Ancak, burada aktarılacak tutar gerçek alacağınız olmayacaktır. Örneğin, 10 yıldan beri işverenin yanında çalışıyor ve aylık brütünüzde 2000 lira ise normal alacağınız 20 bin lira olduğu halde fona aktarılacak paranın kaç para olacağına işveren ile siz oturup karar verirsiniz. Bu da her zaman için 20 bin liradan az olacaktır. Bu tercih edilirse, işveren o tarihe kadar işçi lehine işlemiş (Anlaştıkları) kıdem tazminatı rakamını, çalışan adına fondaki hesabına aktarılıp ve fona aktarılacak prim ödemeleri o tarihten sonra başlayacaktır.

Eski eskidir yeni de yeni, bu seçenek tercih edilirse, işveren geçmiş haklarınızı fona aktarmıyor ama yeni dönem için fona sizin adınıza belirlenecek oranda kıdem tazminatı prim ödemeye başlar. Bunun seçimi de sizin ve işvereninizin anlaşma yapmasına bağlı olur. İleride işinizi kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde kaybederseniz geçmiş dönem için alacaklarınızı eski sistem üzerinden işverenden alırsınız. Yeni fon döneminin parasını ise şartları oluştuğunda fondan çekilebilir. Örneğin, bugün için 10 yıllık kıdem tazminatı alacağınız varsa ve 5 yıl sonra işten kıdeminizi alacak şekilde ayrılabilirsiniz. Yıllık dönemin kıdem tazminatını işverenden tahsil edilir. 5 yıllık fon döneminin parasını ise fonun şartları oluştuğundan daha sonra alabilirsiniz.
" } ] }