{ "title": "Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır", "image": "https://www.kidemtazminati.gen.tr/images/kidem-tazminati-nasil-alinir.gif", "date": "21.01.2024 08:30:44", "author": "Onay", "article": [ { "article": "Kıdem tazminatı nasıl alınır sorusunu cevaplayabilmek için öncelikle kıdem tazminatı ile ilgili kısa bir tanımlama yapmak doğru olacaktır. Bir işçinin bazı nedenlerden dolayı işten ayrılması durumunda, işveren tarafından işçi işten ayrılınca verdiği tazminat türüdür. Ancak burada önemli bir noktayı hatırlatmak gerekmektedir, işçi kendi isteğiyle işinden ayrılırsa kıdem tazminatı almaya hak kazanamaz. Tazminat brüt ücret üzerinden hesaplanarak hak sahibine ödenmektedir. Tazminat ödeneceği zaman sadece damga vergisi kesintisi yapılır. Daha iyi bilgi sunabilmek amacıyla soru-cevap şeklinde açıklamalar sunulacaktır.

Kişinin kendi isteğiyle işinden ayrılan bir işçi kıdem tazminatı alabilir mi?

Yasalarca belirtilen kurallar gereği kendi isteği doğrultusunda işinden ayrılan işçi tazminat alamaz. Ancak işinden ayrılmasını zorunlu kılan özel hallerden;
Askerlik görevi, emekli olmaya hak kazanılması, çalıştığı işi yapmasına engel olan belgelenmiş bir sağlık sorunun olması ve işte çalışma süresi 1 yılı doldurmuş ise kişi kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir.

Evlilik durumunda işinden ayrılmak durumunda kalan kadın işçi hangi durumlarda kıdem tazminatı alabilir?

Yasal olarak evlilik nedeniyle işinden ayrılan kadının çalışma süresi için kıdem tazminatı almaya hakkı vardır. Yalnız 1 yıllık süre içerisinde yazılı olarak feshi ve evliliğin yasal olarak gerçekleştiğini gösteren belgelerin işveren tarafına sunulmuş olması gerekmektedir. İş akdinin fesih edilme nedeninin evlilik dolayısı ile yapıldığının açıkça belgede belirtilmesi gerekmektedir ki kıdem tazminatı alabilsin.

Alınacak olan kıdem tazminatı için miktar hesaplaması nasıl yapılır?

İş sözleşmesi ile belirtilmiş olan fesih etme işlemlerinden biri gerçekleşmiş ise işçiye çalışmış olduğu her tam yıl için aldığı 30 günlük brüt miktarına göre kıdem tazminatı ödenir. Ayrıca alınan brüt çalışma ücretine yol parası, yemek parası, ikramiye ücretleri gibi düzenli olarak ödenen ücretlerin brüt tutarları da kıdem tazminatına eklenir.

İşyeri satılırsa işçi kıdem tazminatının ödenmesini talep edebilir mi?

Bir işyeri tamamıyla ya da kısmi olarak satılırsa o işyerinde çalışan işçiler aynı çalışma koşullarında çalışmaya devam ederler. Bu nedenle herhangi bir tazminat ödenmesi gerekmez. Kıdem tazminatı veya yıllık ücretli izin hakkının belirlenmesi işlemleri devir öncesi ve sonrasındaki toplam çalışma süreleri esas alınarak belirlenmektedir.

İşyerinin taşınması veya çalışma şartları değişirse işçi kıdem tazminatı alıp işten ayrılabilir mi?

Bir işyerinde işçi ile işveren arasındaki karşılıklı haklar iş sözleşmesi ile yasal bir zemin kazanmıştır. Bu açıdan sözleşmede belirtilen iş tanımı, çalışma şekli, çalışma süresi ve ödenecek ücret belirlenmiştir. Belirtilen koşullardan herhangi birinde meydana gelecek olan değişiklik için işveren işçiden onay almak zorundadır. İşçi kendisine yazılı olarak bildirilen değişiklikleri 6 günlük süre içinde kabul etmez ise yeni şartlar kıdem tazminatını etkilemez ve işçiyi bağlamaz.

Hamilelik ya da doğum nedeni ile işten ayrılan işçi kıdem tazminatı hakkına sahip midir?

Kendi isteği yani istifa nedeniyle işinden çıkan kişinin kıdem tazminatını istemeye hakkı yoktur. Hamilelik veya doğum gibi nedenlerden dolayı işten ayrılmalar da istifa etme olarak değerlendirilmekte ve işçinin kıdem tazminatı istemeye hakkı yoktur.
" } ] }