{ "title": "Kıdem Tazminatı Nedir", "image": "https://www.kidemtazminati.gen.tr/images/kidem-tazminati-nedir.jpg", "date": "21.01.2024 21:05:55", "author": "Oğur", "article": [ { "article": "
Kıdem tazminatı nedir, kıdem tazminatı iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra işçinin yıpranması karşılığında ve geleceğinin güvence altına alınması için işverenin iş kanunu kapsamında ödemiş olduğu bir tazminattır. İşçinin kendi isteği dahilinde işten ayrılması halinde, kıdem tazminatı hakkı olmaz. İşçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için, en az bir yıl süreyle işverene bağlı olan işyerinde çalışmasının olması ve iş ilişkisinin kanunda öngörülen şekillerde sona ermesi gerekir. Kıdem tazminatının hesaplaması, işçinin işten ayrıldığı dönemde almış olduğu 30 günlük brüt ücret üzerinden yapılır. İşçinin ölmesi halinde, yasal mirasçıları kıdem tazminatını almaya hak kazanır. Kıdem tazminatı iş kanununda belirtilen şartlar dahilinde hesaplanarak, işçiye ödenmelidir.

Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için aranan koşullar nelerdir?
Kıdem tazminatının hesaplanması nasıl olur?
Kıdem tazminatı hesabında brüt ücret nasıl belirlenir?

İşçi aylık olarak aldığı ücretin dışında ek ödemeler alıyorsa, bunlarda kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır. Ancak bunun bazı şartları bulunmaktadır. Bu şartlar ek ödemelerin kanundan ya da iş sözleşmesinden kaynaklanması, sürekli olarak ödenmesi ve bu ödemelerin parayla yapılması gerekir. İşçiye bu şekilde yapılacak ek ödemeler arasında sürekli ödenen ikramiyeler, yemek yardımları, sosyal yardım amacıyla yapılan ödemeler, primler ve kasa tazminatları bulunmaktadır. İşçiye verilen ek ödemelerin yıllık toplamı bulunarak, bu rakam 365 güne bölünür ve 30 ile çarpılır. Bulunan rakam işçinin son aldığı brüt ücrete ilave edilir.

Kıdem tazminatının koşulları nelerdir?
" } ] }