{ "title": "Kıdem Tazminatı Ödeme Süresi", "image": "https://www.kidemtazminati.gen.tr/images/kidem-tazminati-odeme-suresi.gif", "date": "20.01.2024 15:06:48", "author": "nevin bayram", "article": [ { "article": "
Kıdem tazminatı ödeme süresi, işçinin aynı işyerinde ya da aynı işverenin başka bir işyerinde farklı zamanlarda çalışması ve tazminatı hak edecek şekilde, yapılan iş sözleşmesinin sona ermesi durumunda, daha önceki çalışmaları için kıdem tazminatının verilmemesi durumunda, bu sürelerin toplamı üzerinden hesaplanır. Yani işçinin aynı işverenin, farklı iş yerlerinde, farklı zamanlarda çalışmışsa, kıdem tazminatı ödeme süresi tüm bu süreler üzerinden hesaplanır. Kıdem tazminatı ödeme süresine bir de işçinin almış olduğu istirahat raporlarının süresi 6 haftayı aşmıyorsa bu süreye eklenir. Yani işçinin işyerinde çalıştığı esnada, ihbar süresini 6 haftalık süreyi geçen ve fesihten önceki dönem içerisinde alınmış olan ve ardı sıra alınan istirahat süresi tazminat hesaplanırken dikkate alınmaz. İşçi raporluyken iş sözleşmesinin sona erdirilmesi durumunda, sözleşmenin feshi bu raporun sonunda geçerlilik kazanacağı için işçinin kıdemi raporun süresi sonuna kadar ileriye götürülmelidir. İşçinin iş sözleşmesinin bekletildiği durumlarda ücretsiz izinde sayılır ve bu ücretsiz izinde geçen süreler kıdem tazminatı ödeme süresine eklenmez.

Kıdem tazminatı ödeme süresinde dikkate alınanlar

Böyle bir hesaplama yapılarak tazminat ödenir. Kıdem tazminatı ödeme süresi, sözleşmenin fesih edildiği tarihe kadardır. Kıdem tazminatı ödeme süresinin aşılması halinde, bizzat alacaklının kendisi tarafından açılacak davanın sonucunda hakim, gecikme süresi için mevduata uygulanan en yüksek faizin uygulanmasını hükmeder. Bu faiz hükmü sözleşmenin fesih tarihinden itibaren yürürlüğe konur. Yürürlüğe konulan bu faizin amacı, tazminatın zamanında, gerektiği şekilde ödenmesini sağlayıp, işçinin davalar karşısında düşük faiz oranları yüzünden zarara uğramasını engellemektir. Kıdem tazminatında maaşın hesaplı bir tavanı vardır. İşçinin tazminat hak etmesi için, işçinin İş Kanunu kapsamındaki herhangi bir işyerinde, geçerli bir hizmet sözleşmesine bağlı olarak çalışıyor olması ve çalıştığı iş yerinin de ilgili kanunun 4. Maddesinde belirtilen durumlar dışında kalan bir iş yeri olması gerekir. Kıdem tazminatının ödeme süresi hesaplanırken ayrıca, çalışan kişinin 15 yıllık sigortalı olması ve 3600 iş günü prim ödemesi gerekir. Hizmet akdinin devamı süresince geçen her tam yıl için işverence 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeyeceği belirtilmiş.

Kıdem tazminatında zaman aşımı süresi

İşçilerin, ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde iş sözleşmesinin sona ermesiyle tazminat ücretleri 10 yıl sonra zaman aşımına uğrar. İhbar ve kıdem tazminatı alacaklarının 10 yıllık zaman aşımı süresi, iş sözleşmesinin fesh edildiği tarihte başlar. İşten ayrıldığınız tarih üstünden 10 yıldan fazla bir zaman geçmişse eğer, kıdem tazminatını almaya hak kazanmış olsanız bile bu hakkınız zaman aşımına uğrar. Ücretlerde zaman aşımı ise 5 yıldır. Bu zaman aşımı ise alacağınız ücreti almaya hak kazandığınız andan itibaren başlar. Kıdem tazminatı hak kazanıldığında, bu tazminat işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet sözleşmesinin devam ettiği süre boyunca, geçen her tam yıl için işçiye işveren tarafından bu tazminat ödenir. Kıdem tazminatında ödemelerin net olarak yapılması durumunda brüt ücret tutarları tespit edilip, tazminat hesaplaması bu miktar üzerinden hesaplanır. Kıdem tazminatı ödenirken hesaplanan eski süreler ile kıdem tazminatına dahil edilmeyen süreler, kıdem tazminatı ödenecek olan son çalışma sürelerine eklenmez.
" } ] }